IKT gör inte livet enklare

Standard

Det här skulle egentligen vara en kort paragraf, en bland många reflektioner från iPad-projektet, men det råkade växa till en lite längre text. Vi får se vad som händer med övriga punkter på listan.

 

Det låter kanske konstigt från någon som använder IKT mer eller mindre dygnet runt både privat och i jobbet. Men jag kan ärligt inte säga att IKT har gjort mitt liv enklare på något sätt än innan jag hade tillgång till dator, internet, smartphone, iPad m.m. Jag kan visserligen enkelt skapa ord, bild och ljud och skicka det till personer i andra länder och tidszoner med några få knapptryckningar. På motsvarande vis tar jag del av det som händer i andra världsdelar utan fördröjning och med mängder av olika källor tillgängliga. Men genom våra digitala enheter flödar idag en överdriven mängd av budskap från vänner, familj, jobbet, föreningen, media, myndigheter, företag och annat löst folk som vi egentligen inte alls känner. Att säga att det har gjort livet enklare verkar inte riktigt rätt. Kommunikationsintensivare absolut, mer reaktions- och beslutskrävande javisst, men knappast enklare.

En annan styrka med IKT, förutom kommunikation, är lagring och distribution. Vi kan förvara enorma volymer data, mer än vi kan konsumera under en livstid, på minimala bärbara enheter idag. Den fysiska begränsning som vi tidigare hade när information var bundet till en bok eller till en person finns inte längre. Via internet kan vi ta reda på allt från hur man räknar division, till vad eller vem som orsakade den senaste ekonomiska krisen i världen. Dessutom kan vi studera hur man lagar omelett på 14 olika sätt och antagligen hitta bilder från platsen där Messi tog sina första vacklande fotbollssteg (jag har inte letat). Informationsrikare definitivt, lärorikare om vi vill att det ska vara det, men samtidigt mer krävande för oss att sålla i, värdera och agera utifrån.

Det här har naturligtvis konsekvenser för både hur vi lär oss och vad vi bör lära oss. Den stora tillgången på lagrade kunskaper och erfarenheter medför en inflation för vetandet. Vem som helst kan söka fram mängder av olika data och perspektiv på en enskild frågeställning vilket urholkar den tidigare uppfattning om att frågor kan ställas med förväntade rätt och fel svar. När man tidigare kunde vända sig till en expert (eller lärare) för att få svar på hur det periodiska systemet är uppbyggt eller varför Sverigedemokraterna tagit sig in riksdagen blir dessa frågor antingen halvt överflödiga eller oerhört mångfacetterade. Enklare, nej det kan man nog inte säga, men betydligt mer intressant och användbart.

Sedan har vi den rätt aktuella frågan om hur IT ska fungera i skolan. I Stockholm har vi direkta erfarenheter av inkompetent upphandlade system med otillgänglig support, dålig kompabilitet, låg ergonomi, omotiverade kostnader och obefintlig användbarhet. Lägg därtill frågor om säkerhet, infrastruktur, kompetensutveckling, sociala medier, källkritik, och inte minst personal som helst vill slippa både teknik- och samhällsutveckling. Nej, det var nog faktiskt enklare förr med bara papper, penna och den sju år gamla historieboken som beskrev hela 1900-talet på 250 sidor (varav hälften handlade om andra världskriget).

Men varför eftersträva att IKT ska göra saker enklare? Det är kanske inte huvuduppgiften för all teknologisk utveckling även om det ofta upplevs vara den stora vinsten. IKT gör varken livet eller uppdraget för skolan enklare men det kanske gör det bättre, och roligare. Det ger oss nya möjligheter att stimulera och utmana eleverna som vi tidigare inte haft. Att skriva på en dator är ett effektivare sätt än med papper och penna men det är inte förrän vi förstår att det även ställer högre krav på hur vi arbetar med och runt texten som vi kommer att förbättra lärandet. Strävan efter att göra det lättare och enklare är inte syftet med IKT i skolan. Får det främst den effekten har vi inte utnyttjat möjligheterna rätt. Det ska vara enkelt att använda IKT men vi får inte förenkla det vi använder IKT till.

2 reaktioner på ”IKT gör inte livet enklare

  1. Sköna reflektioner kring IKT, och vi får aldrig, IKT ambassadörer(nördar),underskatta den oinvigdes rädslor och ångest kring alla dessa förändringar

Kommentarer inaktiverade.