Elevdator: Chromebook vs. Volvo-PC, del 2

I del 2 av Chromebook vs. Volvo-PC gör vi ett användartest enligt en enkel mall för att jämföra hur praktisk datorn är i skolmiljö. Enligt våra egna erfarenheter används datorerna i de äldre åren (vi använder iPads för de yngre) främst till att söka information, skriva, skapa presentationer och i viss utsträckning mejla. Vår bedömning är att båda systemen kan tillgodose dessa grundläggande behov på ett relativt likvärdig sätt även om gränssnitt och alternativ i mjukvaran skiljer sig. Fokus ligger därför på hur enkel datorn är att hantera för att minimera störningsmoment eller väntetider under pågående lektion och hur flexibel den är i en fleranvändarmodell när man inte använder 1-till-1.

Vi tror att datorns användningsområden kommer att skifta med tiden i och med att undervisningen omdefinieras utifrån de nya digitala förutsättningarna, men det är något vi kommer att behandla senare.

Mall för testet:

1. Starta datorn
2. Logga in
3. Skapa ett nytt dokument
4. Skriv texten ‘Det här är ett nytt dokument’
5. Hitta en bild om Årstaskolan på nätet
6. Infoga bilden i dokumentet
7. Mejla dokumentet till arstaskolan@stockholm.se
8. Logga ut och stäng av datorn

De datorer som använts i testet är Samsung Chromebook och DELL Latitude E6420 (Avancerad bärbar). Båda datorerna har före testet startats om, uppdaterats och vid behov profilsynkats.

14 reaktioner på ”Elevdator: Chromebook vs. Volvo-PC, del 2

1. Roger

Detta måste nog vara ett av de sämre tester jag sett.
    1. Det sitter en ssd disk i samsungen som är minst 10 ggr snabbare än disken som sitter i Dell maskinen.
    Dell maskinen går inte att köpa längre så förmodligen är det en 5400 varvare som sitter i den om inte det är en 4200 varvare. Hur som helst är den mycket slöare än ssd disken.
    2. Ni använder Win 7 enterprise vilket är det tyngsta av Win 7 os serien
    3. Nånting är ju uppenbart fel i uppstarten. Datorn försöker ju boota från nätverket vilket tar extra tid
    4. Är installationen en ren win installation eller är det dells installation?

Jag själv har installerat Win 8 pro på en 1,5 år gammal hp 6560b med 4gb ram och en i3 processor. Efter alla uppdateringar samt installation av symantec AV så är den fullt användbar efter 15-16 sekunder.

En maskin som det tar ca 5-6 min att starta har förmodlingen nåt hårdvarufel. Har ni kollat det?

Chromebook är ett intressant alternativ och prisvärd om man bara är ute efter att surfa, svara på e-post och liknande men ska ni göra tester mellan olika datorer så gör seriösa tester istället.

• Micke Kring

Som rubriken avslöjar, så pratar vi om Volvo-PC. Det är alltså Volvo IT som sköter driften av alla Stockholm stads datorer.
      Vi har inte gjort ett test för att bevisa vilket OS, vilken dator eller annat som är bäst. Vi vill visa på att det finns andra plattformar än de vi har, som kanske lämpar sig bättre i vissa fall.
      I detta fall handlar det om elevdatorer. I dina punkter 1-4 är det alltså inget som vi har något med att göra. Dessutom är Dellburken vi testar den mest avancerade vi kan beställa.
      Men läs gärna texten, både del 1 och 2, så förklarar det mer än att bara se filmen.

MVH Micke

• Speakern

Som gammal PC-användare ställer jag mig frågande till varför ni i hela fridens namn kallstartar datorerna? Jag har alltid min HP i viloläge och den startar på 5-10 sekunder. I viloläger håller batteriet ett par veckor iallafall.

2. Vi betonar att det handlar om ett användartest där vi jämför vår nuvarande toppmodell som Volvo IT erbjuder med en enkel Chromebook från Samsung. Tekniken i det här fallet är inte relevant förutom för oss som behöver förstå alternativet i ett längre perspektiv. I allmänhet ligger fokus i tekniktester i allt för hög grad på specifikationer och avancerade mätningar istället för att se till användbarhet och tillgänglighet som för majoriteten av användarna har större betydelse än tekniska lösningar.

3. sven svensson

Jag ser att ”Program installeras” fönster dyker upp hela tiden på volvo IT datorn… Brukar det göra detta?

Kan ni installera vad ni vill på Volvo IT datorerna? Har ni admin behörigheter eller är det något som måste beställas?

Vore även intressant att veta hur ni upplever serviceportalen sk. ”självbetjäning”…

• Micke Kring

Hej Sven
      Angående ”program installeras”, ja, det händer lite då och då eftersom de oftast inte hinner installeras klart på ”elevdatorerna”.
      Nej, datorerna är helt nedlåsta. Vi kan inte göra något med dem. Det går att söka undantag och få adminbehörigheter, men du förlorar support.

4. Darren Maharaj

Hej Jobbar i en google apps skola, I sollentuna och fundera på att köpa in chromebooks. Vi undrar om andra mujkvara som prometian activinspire flipchart software kan köra på chromebook?m

• Hej, känner inte till mjukvaran men det är inte så sannolikt om den inte är helt webbaserad. Chromebook är i princip en webbläsare med tangentbort. Det finns appar precis som för iOS och Android men det har inte slagit igenom riktigt än.

5. Darren Maharaj

Vi köpa in två och testa. Activinspire packet har vi köpt grupp licensen till alla promethean activeboards vi. Fantastiskt verktyg för läraren, väldigt kraftig. Vi får se.
    Darren