Elevdator: Chromebook vs. Volvo-PC, del 1

Standard
För framtiden utvärderar vi ständigt ny utrustning även om vi för tillfället inte kan köpa in och använda oss av den på grund av stadens upphandlingar. Nyligen har Chromebook släppts i Sverige och vi har tittat lite närmare på vilka fördelar den har gentemot de laptops som Volvo-IT förser oss med. I några olika inlägg kommer vi att kommentera de olika systemen som en diskussion kring hur en elevdator i skolmiljö bör vara och fungera.
 
 
Del 1 – Fördelar med respektive system
 
Nedan listar vi de fördelar vi utifrån användaren kan se med de olika lösningarna. Vi har tyvärr inte möjlighet att utvärdera Chromebooks direkt i skolmiljö för att se hur de fungerar i den dagliga verksamheten, men vi tror att vår förståelse för elevers behov är tillräckligt god för att ändå kunna göra en rimlig bedömning. De olika systemen representerar två olika ideologier för datoranvändande med sina respektive för- och nackdelar. Volvo-PCs med Windows är baserade i den traditionella kontorsmiljön med centraliserad support, högt säkerhetstänk och Office-sviten som främsta mjukvaruerbjudande. Googles Chromebooks är molnbaserade ‘webbläsare med tangentbord’ som bygger sin idé kring flexibilitet och enkelhet där man använder kostnadsfria Google Apps for Education som alternativ till Office.
 
 
Fördelar med Chromebook (Samsung)
 
– Snabb uppstart och inloggning (15 sek) och avstängning
– Låg vikt (1,1 kg)
– Bra batteritid (6h)
– Låg kostnad per enhet (ca. 2800 kr ink. två års garanti)
– Begränsat supportbehov
– Lätt att managera lokalt på skolan
– Ständigt uppdaterad, inga installationsprocesser eller behov av omstarter
– Flexibilitet med appar
– Enkel och snabb återställning av systemet
– Molnbaserad och plattformsoberoende hantering av filer
– ‘Tunn klient’ – inget behov av profilsynkning
 
 
Fördelar med Volvo-PC (Dell)
 
– Full kompabilitet med Microsoftprodukter
– Välkänt gränssnitt
– Väl utvecklat sortiment av programvara och tredjepartsprodukter
– Existerande programvara för spec. etc. 
– Fungerar även offline 
– Möjlighet till lokal lagring
 
 
Sammanfattning
 
Även om Chromebooks inte utgör ett fullvärdigt alternativ för samtliga behov inom skolan finns det tydliga fördelar vad gäller användbarhet och portabilitet. Våra erfarenheter är att Volvo-PCs begränsas av hög vikt, begränsad batteritid och långa inloggningstider. Även om möjligheterna är fler på en Volvo-PC innebär användbarhetsproblem att datorns kapacitet inte utnyttjas fullt ut, och ibland till och med blir liggande kvar i elevernas skåp. Chromebooks är mer direkt anpassade till skolmiljö med möjlighet för lärarna att själva enkelt managera elevernas datorer istället för att gå en lång omväg via support och tekniker. Kostnadsmässigt ligger Chromebooks även minst ca. 40% lägre än Volvo-PCs enligt vår initiala beräkning.
 
 

3 reaktioner på ”Elevdator: Chromebook vs. Volvo-PC, del 1

 1. Rickard

  Håller med på era tankar angående Chromebook. Jobbar som IT-pedagog och har själv köpt in en för att kolla hur den fungerar och skulle kunna användas i skolan. Ser många fördelar och ett par nackdelar…
  Även vi är styrda av upphandlingar och så men kanske det går att övertyga inom en snar framtid.
  Elevers behov i skolan:
  – Informationssökning
  – Kommunikation
  – Dokumenation
  … kan absolut lösas med denna produkt!

  Tack för en trevlig blogg =)

Kommentarer inaktiverade.